Kljub dežju je 1. koncert Vokalne skupine Melos uspešno uspel

Želja po koncertiranju je želja vsakega, ki se ukvarja z glasbo, saj ljudje radi pokažemo, kaj znamo. Tako se je tudi pri pevcih zasedbe Melos  Janezu Zavcu, Rudiju Mohorku, Juliju Lozinšku, Robertu Špilaku, Primožu Galunu, Tadeju Premužiču in predvsem umetniškem vodji, Tomažu Mohorku, pojavila želja po prvem samostojnem koncertu.

Ker smo člani skupine s svojim prepevanjem ob različnih priložnostih ugotovili, da “dovolj dobro zvenimo” in da je repertoar privlačen za poslušalce, je bila izvedba prvega koncerta le še vprašanje časa. Za začetek smo konec meseca maja izvedli avdicijo za tenoriste in pridobili novega člana, ki lahko poje od prvega tenorja do baritona. Postava je bila tako popolna in začeli smo resneje razmišljati o koncertu.

“Padel” je datum. Zadnja nedelja v avgustu. To je bilo letos 26. avgusta. Vodja skupine je sestavil izbor pesmi, ter se odločil, da bomo na koncertu zapeli 10 hrvaških-dalmatinskih in 10 slovenskih pesmi z eno rusko izjemo. Resneje smo začeli vaditi že v začetku junija, saj je 20 pesmi kar velik zalogaj, sploh, če jih pojemo na pamet. V zadnjem mesecu pa je bilo potrebno urediti še ostale stvari, ki se tičejo same organizacije koncerta.

Vokalna skupina Melos
Vokalna skupina Melos


Lokacija:
amfiteater v Mohorkovi grabi (rezervna lokacija – dom krajnov Grajena),
Oglaševanje: plakati, letaki, vstopnice, Facebook, Večer, Štajerski tednik,…za vse smo poskrbeli sami. Seveda je bilo potrebno koncert prijaviti tudi na Policijski postaji Ptuj in združenju SAZAS
Zunanja podoba: Platno (3mX1m) z napisom Vokalna skupina MELOS ter pano-pingvin (200cmx85cm), pa nam bosta služila tudi na naslednjih nastopih in koncertih.

Moramo pudariti, da je za oblikovno podobo skupine odlično poskrbel naš pevec Tadej Premužič. Oblikoval je logotip, platno, pano, plakat in vstopnice. V zadnjem času pa se je intenzivno ukvarjal tudi s postavitvijo internetne strani skupine.

Po trimesečnih intenzivnih pripravah na koncert je napoči dan D. Cel teden pred koncertom smo najbolj spremljali vremensko napoved, ki nam ni bila naklonjena. Ravno v nedeljo je malo po poldnevu začelo deževati. V tem primeru smo imeli plan B. Največji zalogaj je bila prestavitev ozvočenja iz Mohorkove grabe v dvorano. Tako se je naše koncertiranje prestavilo v Dom krajanov Grajena.

Koliko bo gledalcev? Bomo napolnili dvorano kljub slabemu vremenu?
To so bila vprašanja, ki so se nam porajala. Čutiti je bilo vznemirjenje, saj je bilo za nekatere prvič organizirati in izvesti takšen koncert.

 

Katja Kovačič in Tadej Premužič
Katja Kovačič in Tadej Premužič

Dan D. Ura: 15.00… 
V dvorano prihajajo še zadnji poslušalci. Vznemirjenje na vrhuncu. Pa začnimo. Že uvodna pesem Bratci veseli vsi je dala vedeti, da smo dobro pripravljeni in da nam bo uspelo. Za povezovanje programa sta odlično poskrbela Katja Kovačič in Tadej Premužič, ki sta nam hkrati vrhunsko zapela tudi dve pesmi v duetu. Oba sta tudi člana vrhunske slovenske zasedbe Perpetuum Jazzile, ki na koncerte privablja množice poslušalcev.

Vokalna skupina Cantilena
Vokalna skupina Cantilena

Seveda na koncertu nismo nastopili sami. V goste smo povabili vrhunsko dekliško vokalno skupino Cantilena, ki na tekmovanjih pobira zlata priznanja za kakovostno petje. Njihov zborovodja Jakob Feguš je bil v lanskem letu na regijskem tekmovanju Štajerske in Prekmurja, ki je bilo v mesecu novembru v Mariboru, nominiran za najperspektivnejšega zborovodja.
Kot skupina pa so prejele 85,3 točke ter tako zlato priznanje. V komisiji za ocenjevanje pa so bili vrhunski slovenski zborovodje. Karmina Šilec, Ambrož Čopi in Sebastijan Vrhovnik.

“Dekline” so tudi na našem koncertu zapele vrhunsko in poslušalci so jih nagradili z ogromnim aplavzom.

Izvedba koncerta nam je odlično uspela, kar je pokazal tudi aplavz vseh poslušalcev.

Vokalna skupina Melos
Vokalna skupina Melos

Analiza koncerta je pokazala, da smo na pravi poti. Vsi pa smo se strinjali, da nam je še najbolj zagodlo deževno vreme, ki je odvrnilo marsikaterega poslušalca.
Bo drugič bolje? Upajmo, da.

Z dvignjenimi glavami potujemo k naslednjim nastopom.

Besedilo: Primož Galun, prof.
Foto: Ines Ferčič

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja